Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Kijk hieronder of je vraag er tussen staat.
Ontdek wat bij je past
Je kunt een persoonlijkheidsanalyse om inzicht te krijgen in je voorkeuren. Adviseurs helpen je de weg te vinden naar hét beroep dat bij jouw werkervaring en skills past. Bekijk onze adviespagina waar je allemaal terecht kunt. Als voorbereiding kun je inspiratie opdoen bij onze vakgebiedpagina's.
Laat je inspireren door de ervaringen van andere Stappenmakers die de volgende stap in hun carrière hebben gezet.
Kijk naar trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Denk maar eens aan de druk op de zorg, de energietransitie, het lerarentekort en de grote vraag naar digitalisering en duurzame oplossingen. MaakJeStap richt zich daarom op de tekortsectoren zorg en welzijn, onderwijs, techniek, ICT en de creatieve sector. In deze sectoren is veel vraag naar personeel en ben je dus zeker van een baan.
Als je niet tevreden bent in je baan maar wel in de sector wilt blijven, kun je jezelf ontwikkelen via talloze opleidingen, cursussen of trainingen die aansluiten bij jouw interesses binnen de sector. Kom je er zelf niet uit? Je kunt altijd advies vragen om binnen jouw sector nieuwe mogelijkheden te verkennen.
Praktische zaken
Welnee, er zijn in alle tekortsectoren allerlei mogelijkheden voor diverse leeftijden. Ze staan juist om jou te springen! Het gaat er vooral om dat je iets doet wat aansluit bij jouw talenten en je werkervaring. Daarnaast moet je je er fijn bij voelen. Heb je twijfels? Ga in gesprek met een adviseur!
De benodigde tijd voor omscholing hangt af van de opleiding en de sector waarin je wilt werken. Sommige trajecten zijn fulltime en intensief, andere trajecten kun je in deeltijd volgen naast je werk. Ook zijn er soms maatwerkoplossingen. Heb je advies nodig? Kijk op onze adviespagina.
Ja! Er zijn verschillende typen opleidingen en cursussen die je kunt combineren met werk. Denk aan deeltijdopleidingen waar je enkele dagen of avonden leert, of duale opleidingen waarbij je tegelijkertijd werkt en leert. Voor een intensiever traject kan een voltijdse opleiding passend zijn. Sommige werkgevers bieden in dat geval flexibiliteit in werktijden of studieverlof om dit mogelijk te maken. Kies de opleidingsvorm die aansluit bij jouw agenda en werkbelasting.
Ja, het is vaak verstandig om eerst in gesprek te gaan met je werkgever. Veel werkgevers bieden financiële steun voor opleidingen, vooral als de nieuwe kennis en vaardigheden relevant zijn voor je werk. Je werkgever kan je ook helpen om subsidies of vergoedingen aan te vragen binnen jouw sector.
Als je zelf niet genoeg geld hebt om de kosten van om- of bijscholing te betalen, dan kan een subsidie een uitkomst bieden. Over subsidies of leningen lees je meer op de pagina 'Subsidies en geldzaken'.
Heb je een andere vraag? Neem contact op via info@maakjestap.nl.